Як часто потрібно міняти серверне обладнання?

Дослідження життєвого циклу x86 серверів проводять багато компаній, в тому числі IDC, їх багаторічні дослідження кажуть, що в середньому заміняти сервер необхідно через 3 – 3,5 роки роботи.

За тією ж статистикою більшість компаній використовує сервери 4-5 років, не дивлячись на те, що збільшується ризик відмови такого сервера на 85%. Також починаючи з 4-го року вартість підтримки від виробника збільшується на 40%, а в кінці 5-го – складає 200%.
То чому так багато компаній на ринку України використовує х86 сервери по 5 років і більше, якщо це так дорого? Звичайно існує декілька причин: по-перше – це дуже урізаний бюджет на IT. Але тут треба правильно рахувати витрати: скільки коштує підтримка виробника в порівнянні з новим обладнанням? (більшість серверів х86 продаються з підтримкою на 3 роки) Скільки серверів можуть вийти з ладу, а ваші сервіси будуть все одно працювати? Скільки коштує утримання 10 старих серверів (електроенергія, площа, охолодження) в порівнянні з 4 новими? …
По-друге: не тривіальний процес міграції на нове обладнання. Ще далеко не всі компанії перейшли до повністю віртуалізованої інфраструктури. Впровадження віртуалізації робить процес заміни обладнання простим і без простоїв ваших аплікацій.
Як альтернатива постійній заміні обладнання – міграція сервісів в хмару, де вже провайдер хмарного сервісу дбає про життєвий цикл обладнання, доступність та безпеку хмари. Винесення сервісів в хмару має ще декілька переваг – доступність необхідних даних з будь-якої точки де є інтернет для роботи ваших працівників; можливість безпечно працювати з компаніями партнерами дозволяючи їм користуватись необхідними сервісами; легко збільшувати чи зменшувати ресурси, що значно економить кошти в розробці, тестуванні та аналітичних задачах.

Comments for this post are closed.